Nóż do filetowania Ikon posiada długą, smukłą i przede wszystkim sprężystą klingę o prostym profilu. Doskonale nadaje się do czyszczenia i filetowania ryb. Seria Ikon
Firma** WÜSTHOF** wprowadziła do swojego asortymentu luksusową serię noży Ikon , które są kute z jednego kawałka nożowej nierdzewnej stali stopowej X50CrMoV15. Noże są perfekcyjnie wyważone i mają doskonałe ostrza . Nieprzeciętną ostrość noży Ikon gwarantuje dokładne, ręczne wygładzanie i końcowe polerowanie klingi. Najwyższa jakość ostrza sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu.
Drewniana, potrójnie nitowana rękojeść noży Ikon z afrykańskiego drzewa grenadilla zauroczy od pierwszego wejrzenia. Jej dynamiczny kształt żadnego kucharza nie pozostawi obojętnym. Spełnia oczekiwania zarówno pod względem ergonomii , jak i estetyki, a także subtelnie łączy nowoczesny design i** elegancką strukturę drewna** , nazywanego mozambickim hebanem.
WÜSTHOF to najwyższej jakości noże wykonane z ogromną precyzją nawet najmniejszych detali. Dokładnie tak, jak oczekuje się tego od noży z Solingen .
Użyte materiały i technologie
Do produkcji noży WÜSTHOF używa się wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15 , która zawiera ok. 0,5 procenta węgla, a także dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, że stal jest odporna na korozję, co w przypadku noży kuchennych jest niezwykle pożądane.
Ze stalowego paska poprzez kucie w specjalnej formie powstają precyzyjne klingi . Następnie są one przez 15 minut hartowane w temperaturze 1070°C, po czym są w ciągu dwóch minut szybko schładzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materiału do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane są naprężeń wewnętrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalną twardość 58° w skali Rockwella oraz wysoką udarność.
Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.
Garda jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze. Okucie gardy płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.
Ergonomiczna rękojeść jest wykonana z afrykańskiego drewna grenadilla, które jest niezwykle wytrzymałym drewnem o gęstości wyższej niż heban. Dzięki dużej zawartości żywicy jest stosunkowo odporne na wilgoć, nie nadaje się jednak do mycia w zmywarce. Drewniana okładzina klingi noży z serii Ikon jest solidnie przymocowana do trzpienia za pomocą trzech nitów. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii.
Ostrzenie noży WÜSTHOF
Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia, ponieważ po dłuższym używaniu może się stępić. Do pielęgnacji i odświeżania ostrza sprawdzą się chromowane stalki , do ostrzenia noży polecamy natomiast osełki WÜSTHOF . Mniej doświadczeni użytkownicy znajdą w ofercie także ostrzałki o łatwiejszej obsłudze. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nóż przez ostrzałkę, a ostrze będzie jak nowe.
Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowało nią siedem pokoleń rodziny Wüsthofów. Firma może się pochlubić jednym z najnowocześniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo przy produkcji noży w prawie 40 etapach używa się 100 robotów.
Noże marki** WÜSTHOF** są sprzedawane w ponad 80 krajach świata. Dzięki użyciu najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użyciu. Czysta radość z gotowania. <p></p>