Zestaw szybkowarów 2 szt. Perfect 3,0 l i 6,5 l WMF zawiera:
<br> Uwaga: Szybkowary i patelnie ciśnieniowe należy napełniać maksymalnie do 2/3 ich całkowitej objętości. Konieczne jest, aby w naczyniu pozostało wystarczająco dużo miejsca na powstającą parę, w której gotują się potrawy. Szybkowar Perfect:
Szybkowary Perfect wyrobiły sobie dobrą opinię. Ponadczasowy design łączy się w nich z zaawansowaną technologią. Wykonane są z polerowanej szlachetnej stali nierdzewnej18/10 Cromargan® , materiału o wyśmienitych właściwościach użytkowych i minimalnych wymaganiach w zakresie konserwacji.
Demontowany uchwyt szybkowaru ma wbudowany wskaźnik ciśnienia, umożliwiający kontrolę parametrów gotowania i suwak do otwarcia / zamknięcia pokrywki. Pozwala w łatwy sposób regulować ilość pary w szybkowarze – wystarczy go przesunąć do przodu, by bezpiecznie wypuścić parę. Uchwyt można po użyciu opłukać, a szybkowar z pokrywką umyć w zmywarce.
Mechaniczny wskaźnik ciśnienia serii szybkowarów Perfect Plus z oznaczeniem za pomocą kolorowych pasków. Gotowanie zupy, gulaszu, albo dużych kawałków mięsa powinno odbywać się w temperaturze około 117 °C, której odpowiada drugi pomarańczowy pasek na wskaźniku ciśnienia. Przy gotowaniu ryb lub warzyw temperatura w środku garnka nie powinna przekroczyć 109 °C. Wskaźnik ciśnienia nie powinien znajdować się dalej, niż na pierwszym pomarańczowym pasku. Szczegółowe czasy gotowania poszczególnych produktów podano w tabeli.
Zaletą szybkowarów WMF jest również uniwersalne dno TransTherm® , nadające się do użytku ze wszystkimi typami kuchenek, z indukcyjną włącznie. Dno szybko absorbuje ciepło i równomiernie ogrzewa przyrządzaną potrawę. Czas gotowania w szybkowarze jest nawet o 70 % krótszy , niż w zwykłym garnku, co pozwala zachować więcej witamin i minerałów. Nie bez znaczenia jest oszczędność czasu i energii elektrycznej (nawet 50 %). Ponadto, dzięki specjalnym wkładkom, w szybkowarze można gotować kilka produktów na raz .
Gotowanie w sosie własnym pozwala w pełni zachować smak i aromat przyrządzanych produktów. Szybkowar ma szeroki zakres zastosowań w każdej kuchni: można w nim gotować zupy lub eintopfy – dania jednogarnkowe, dusić i smażyć mięso, dusić lub gotować na parze warzywa, rozmrażać mrożonki, wekować owoce.
Zastosowane materiały
Niemiecka firma WMF produkuje większość garnków ze szlachetnej stali nierdzewnej 18/10, o nazwie handlowej Cromargan® . Człon „Crom“ oznacza chrom, a „argan“ pochodzi od łacińskiego wyrazu argentum, czyli srebro. Charakterystyczny wysoki połysk garnków jest zasługą dużej zawartości niklu.
Wysokiej klasy stal nierdzewna Cromargan® produkowana w procesie uszlachetniania stali. Zawiera 72 % stali, 18 % chromu i 10 % niklu. Materiał jest trwały, nierdzewny i odporny na działanie kwasów spożywczych. Cromargan® ma piękny połysk i jest łatwy w czyszczeniu.
Niemiecka firma WMF jest producentem wysokiej klasy sprzętu kuchennego o bogatych tradycjach. Produkty firmy odzwierciedlają ponad 160 lat doświadczeń w branży, a ich znakiem rozpoznawczym jest praktyczne i ponadczasowe wzornictwo, będące dziełem znanych projektantów. Dotyczy to również szybkowarów serii Perfect ze studia designu Jo. Laubner. Spółka WMF udziela na szybkowary przedłużonej gwarancji na 3 lata .