Nóż do mięsa Damasteel jest wąskim nożem z masywną klingą o długości 17 cm i delikatną krawędzią tnącą. Wyśmienicie nadaje się do krojenia i porcjowania surowego lub pieczonego mięsa, którego włókna nie stanowią dla noża żadnego problemu. Można nim kroić mięso na bardzo drobną kostkę lub w cienkie paski. Przy porcjowaniu pieczeni ma tę zaletę, że z mięsa nie wycieknie sok.
Seria Damasteel
Noże z serii Damasteel są dziełami sztuki, w których estetyka damasceńskiej klingi łączy się z nowoczesnymi procesami produkcyjnymi. Idealny prezent dla każdego, kto potrafi docenić nie tylko świetne właściwości użytkowe i trwałość ostrza, ale też wyjątkowy charakter każdego z noży.
Noża ze stali damasceńskiej nie sposób pomylić z żadnym innym. Charakterystyczny wzór na klindze noża Damasteel WMF jest efektem połączenia różnych materiałów – PMC 27 i RWL 34 – w ok. 120 warstwach, które są następnie delikatnie wytrawiane kwasem. Bezbłędne wykonanie i płynne połączenie rękojeści z gardą są gwarancją absolutnej higieny. Noże są łatwe w czyszczeniu, wystarczy je opłukać w bieżącej wodzie.
Firma WMF używa technologii Performance Cut do produkcji noży najwyższej klasy, z żywotnością dwukrotnie dłuższą, niż wymagają tego normy. Płaski szlif ostrza noża Damasteel oznacza dużą wytrzymałość na uszkodzenie i wyszczerbienie oraz długie zachowanie właściwości użytkowych . Noże pozostaną ostre przez bardzo długi czas.
Zastosowane technologie i materiały
Noże wykonano z Damasteel, szwedzkiej stali nierdzewnej , wykonanej z wykorzystaniem metody metalurgii proszków, opatentowanej w roku 1996. Jest to jedna z najlepszych na świecie stali nożowych. Łączy cechy dwóch gatunków stali: RWL-34 i PMC-27. RWL-34 to najwyższej jakości stal, która nadaje nożom twardość (skład odpowiada stali nożowej ATS-34 z dodatkiem 0,2 % wanadu). Dzięki miękkiej stali PMC-27 (odpowiednik stali nożowej 12-C-27) damasteel jest wyjątkowo wytrzymała i gwarantuje stabilność noży.
Metalurgia proszków polega na rozpyleniu dyszą płynnego metalu, a następnie schłodzeniu go do osiągnięcia stanu stałego. Powstały proszek jest prasowany w próżni w temperaturze bliskiej temperaturze topnienia w homogeniczny blok. Powstały materiał ma lepsze właściwości, niż materiał o tym samym składzie wykonany metodą konwencjonalną. Technika metalurgii proszków wzbogaca stal o dużą ilość węgla i innych pierwiastków stopowych, czego nie umożliwiają tradycyjne metody.
Stal Damasteel produkowana jest z proszku dwóch rodzajów stali nierdzewnej, które są następnie prasowane: RWL-34 i PMC-27. Blok powstały po sprasowaniu formowany jest w różne wzory, które na powierzchni gotowej klingi podkreślane są obróbką chemiczną. W końcowej fazie klinga jest trawiona, aby jeszcze bardziej uwydatnić piękny wzór. Zaletą Damasteel, w porównaniu do tradycyjnej kutej węglowej stali damasceńskiej, jest odporność na korozję.
Specjalna technologia Performance Cut łączy zalety tradycyjnego kucia i nowoczesnych procesów produkcji. W efekcie powstaje ostrze najwyższej jakości. O ostatecznej jakości noża decyduje dokładny szlif pod stałym kątem. To właśnie płaski szlif sprawia, że noże są tak ostre.
Garda została wykonana z jednego kawałka stali, dzięki czemu jest zintegrowana z ostrzem. Zapewnia właściwe rozłożenie wagi, chroni palce przed ześliźnięciem się na ostrze i zapewnia precyzyjne prowadzenie noża.
Ergonomiczna rękojeść wykonana jest z wysokiej jakości matowej stali szlachetnej Cromargan®, zawierającej 72 % stali, 18 % chromu i 10 % niklu. Materiał jest trwały, nierdzewny i odporny na działanie kwasów spożywczych. Jest łatwa w czyszczeniu.
Konserwacja noży WMF
Noże Damasteel nie nadają się do mycia w zmywarce. Noże tak wysokiej klasy należy myć tylko ręcznie pod bieżącą wodą, by zachować ich właściwości , jak również oszczędzić czas.
Ostrzenie noży WMF
Każdy nóż od czasu do czasu wymaga ostrzenia, w optymalnym przypadku za pomocą stalki po każdym użyciu. Do ostrzenia noży serii Damasteel PC polecamy stalkę ceramiczną (należy ostrzyć pod kątem 13°) lub ostrzałkę WMF (nóż należy ostrzyć na płasko).