Szybkowar Vitaquick marki Fissler to rozwiązanie pozwalające szybko gotować potrawy dzięki zastosowaniu podwyższonego ciśnienia. Korzystanie z tego sposobu przygotowania potraw pozwala oszczędzić 70% czasu oraz 50% energii w stosunku do gotowania w tradycyjnych garnkach. Gotowanie w szybkowarze odbywa się bowiem w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyższających 100 stopni C.. Gotowanie w szybkowarze pozwala dodatkowo zachować znacznie więcej witamin, substancji mineralnych oraz smaku i aromatu składników niż w przypadku gotowania w tradycyjnym garnku. Prezentowany tu szybkowar charakteryzuje się dodatkowo wskaźnikiem poprawnego zamknięcia pokrywy (optycznym i dźwiękowym), dwupoziomowym wskaźnikiem ciśnienia, który unosi się w czasie pracy szybkowaru, odczepianym uchwytem (dla łatwiejszego mycia i przechowywania) oraz kapsułową podstawą zapewniającą idealną dystrybucję ciepła. Prezentowany tu szybkowar nie zawiera wkładu do gotowania na parze i nadaje się na wszystkie rodzaje kuchni – w tym kuchnie indukcyjne. Akcesorium zostało w 100% wykonane w Niemczech.