Dokładne wymiary:
Żeliwny okrągły garnek to ponadczasowy pomocnik przy duszeniu, pieczeniu, gotowaniu zup i potraw jednogarnkowych. Gotowanie potraw w emaliowanym garnku żeliwnym STAUB czyli “COCOTTE” jest niesamowicie łatwe.
Żeliwny garnek Staub należy do niezbędnego wyposażenia kuchni, każdy powinien go mieć.
Garnek z wkładką parową przeznaczony jest do oszczędnego i zdrowego gotowania na parze. Warzywa, ziemniaki, kurczak czy też filet z łososia będą gotowe w mgnieniu oka, zachowując wartościowe składniki odżywcze. Taki sposób gotowania potraw jest naprawdę bardzo zdrowy, ponieważ nie powoduje on utraty witamin i soli mineralnych zawartych w żywności. Wkładkę do gotowania na parze z produktami wystarczy umieścić w garnku nad wrzącą wodą i zamknąć pokrywkę.
Garnek stanowi łącze między kuchenką a Państwa stołem, ponieważ dania w nim można podawać bezpośrednio na stół. Przygotowane potrawy doskonale utrzymają temperaturę i będą się świetnie prezentować na stole.
Emaliowana czarna matowa powierzchnia wewnętrzna sprawia, że każda przygotowana potrawa ma subtelny i delikatny smak. Zamknięty obieg pary oraz maleńkie wypustki na wewnętrznej stronie pokrywki stwarzają idealne warunki do powolnego gotowania i duszenia.
Najlepsi szefowie kuchni uwielbiają naczynia żeliwne Staub ze względu na ich wyjątkowe właściwości: długie utrzymywanie temperatury, podkreślanie smaku potraw oraz doskonałą wytrzymałość.
Garnek okrągły, cynamonowy ⌀ 26 cm Staub w skrócie: