Oryginalny garnek rzymski Klassik niemieckiej firmy
RÖMERTOPF® to wielofunkcyjny pomocnik do** przygotowywania
zdrowych potraw,** a także piękne naczynie do serwowania potraw wprost na
stół. Dwuczęściowa brytfanna ze specjalnej, wypalanej gliny
umożliwi Państwu przygotowanie soczystej pieczeni, złocistego kurczaka
z wiosennymi warzywami, rybnych i jarskich dań, zapiekanek makaronowych oraz
ulubionego owocowego crumble. Wszystko to w jednym naczyniu, dzięki czemu**
oszczędzają Państwo czas** spędzony na gotowaniu i myciu naczyń.
Tajemnica przygotowywania potraw w garnku rzymskim tkwi w gorącej
parze, która uwalnia się podczas pieczenia. Sztuka spoczywa w
namoczeniu pokrywki przed pieczeniem w zimnej wodzie przez około 15 minut.
Umożliwia to przygotowywanie potraw praktycznie bez tłuszczu, ponieważ pieką
/ duszą się one naturalnie, we własnym sosie. Dolna część brytfanny
powleczona jest wytrzymałą glazurą, która podczas długiego i powolnego
pieczenia zachowuje w naczyniu potrzebny poziom wilgotności. Danie zachowuje w
ten sposób wszystkie smaki i aromaty oraz pełnię witamin i minerałów.
Dzięki wewnętrznej glazurowanej części naczynie łatwo się czyści, jest
antybakteryjne i nie pochłania zapachów.
Oszczędność kalorii i czasu spędzonego w kuchni!
Przygotowywanie potraw w garnku rzymskim i jego konserwacja są niezwykle
proste. Doskonałe właściwości sprawiają, że dania podczas
serwowania pozostają ciepłe przez długi czas. Rzymski garnek jest
przepięknym dodatkiem do Państwa kuchni czy jadalni, którym przy odpowiednim
używaniu będą się Państwo cieszyć każdego dnia, przez całe życie.
- Pieczenie, gotowanie i duszenie w naturalny sposób
- Zdrowe przygotowywanie potraw bez tłuszczu lub z jego minimalną
ilością
- Zachowuje wszystkie aromaty oraz witaminy i minerały
- Wykonany ze specjalnej, wypalanej gliny
- Całkowicie naturalny materiał o doskonałych właściwościach
- Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji
- Głęboka dolna część i wysoka pokrywka z dekoracyjnym zdobieniem
- Możliwość przygotowywania dużych porcji bez obawy przylepienia
składników do pokrywki
- Masywna forma doskonale rozprowadza
i utrzymuje ciepło
- Można używać także w kuchence mikrofalowej, np. do
podgrzewania potraw
- Wieko bez glazury umożliwia przygotowywanie potraw w gorącej parze / w
sosie własnym
- Glazurowana dolna część jest antybakteryjna i nie pochłania
zapachów
- Porowata glazura utrzymuje w naczyniu optymalną wilgotność
- Bardziej soczyste i delikatniejsze dania w porównaniu z tymi
przygotowywanymi w naczyniach bez glazury
- Glazura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia
- Brytfannę bardzo łatwo się czyści
- Można myć w zmywarce do naczyń
- Przy prawidłowym użytkowaniu dożywotnia trwałość
- Oryginalna, wyprodukowana w Niemczech
Jak używać garnka rzymskiego:
- Przed pierwszym użyciem brytfannę i pokrywkę należy dokładnie umyć
i osuszyć.
- Przed każdym użyciem pokrywkę bez glazury namaczać w zimnej
wodzie przez 10–20 minut. Po wyjęciu z wody wieczko należy
wytrzeć, a do dolnej, glazurowanej części włożyć przygotowane
składniki.
- Brytfannę z pokrywką należy zawsze wkładać do zimnego
piekarnika . W przypadku piekarnika elektrycznego wystarczy ustawić
pożądaną temperaturę, a w przypadku piekarnika gazowego należy stopniowo
zwiększać temperaturę. Naczynie będzie się powoli nagrzewać, a składniki
zaczną się piec.
- Potrawy duszą się w sosie własnym dzięki gorącej parze, która uwalnia
się podczas pieczenia z namoczonej pokrywki.
- Glazurowana, dolna część brytfanny utrzymuje optymalną wilgotność, co
sprawia, że dania są delikatne i soczyste.
- Jeżeli przyrządzają Państwo chude mięso bez tłuszczu
, doradzamy dodanie odrobiny wody , aby mięso nie
wyschło.
- Czas pieczenia w garnkach rzymskich jest dłuższy niż w przypadku
standardowych naczyń, ale przez cały czas pieczenia nie wymagają naszej uwagi
(nie trzeba dolewać wody, przewracać czy mieszać). W garnku można
jednocześnie przygotowywać mięso oraz dodatki, oszczędzając w ten sposób
czas i energię.
- Garnka można także używać do podgrzewania potraw, również w kuchence
mikrofalowej – wystarczy ponownie namoczyć pokrywkę.
- Po wyjęciu brytfanny (lub pokrywki) z piekarnika należy
naczynie zawsze odkładać na drewnianą, silikonową lub materiałową
podkładkę, nigdy nie należy stawiać gorącej brytfanny na chłodną
powierzchnię . Nagła zmiana temperatury mogłaby spowodować
pęknięcie naczynia.
- Naczynia nie należy umieszczać na bezpośrednim źródle ciepła (palniku
gazowym, płycie elektrycznej).
- Brytfannę można myć standardowymi płynami do naczyń, nie używać
ostrych gąbek, druciaków lub gruboziarnistych proszków. Nadaje się do mycia
w zmywarce do naczyń.
- Glazurowana, wewnętrzna część garnka nie jest
nieprzywierająca , ale gładką powierzchnię bardzo łatwo się
czyści. Przypieczone potrawy można bez problemu usunąć, namaczając naczynie
przez 30 minut w wodzie, a następnie czyszcząc je gąbką lub szczotką.
- Po częstym używaniu garnek rzymski należy wyczyścić w gorącej wodzie
z octem w stosunku 2/3 wody i 1/3 octu.
O użytym materiale: Specjalna glina używana do produkcji
oryginalnych naczyń RÖMERTOPF® pochodzi wyłącznie
z regionu Ransbach-Baumbach w paśmie górskim Westerwald w Nadrenii. Jest to
czysta glina najlepszej jakości, którą miesza się w sposób chroniony
tajemnicą, dedykowany wyłącznie do celów produkcyjnych trwałych
i funkcjonalnych produktów RÖMERTOPF®.
Porowata glazura po wewnętrznej stronie naczynia jest
naturalna i w 100% bezpieczna dla zdrowia. Dzięki glazurze forma jest
antybakteryjna, nie pochłania zapachów i bardzo łatwo się ją czyści.
Niemiecka marka RÖMERTOPF® jest obecna na rynku już
od 50 lat . Specjalizuje się w produkcji unikalnych
garnków rzymskich, które zapewniają zdrowe przyrządzanie
potraw. Sam producent określa metodę gotowania na parze bez użycia tłuszczu
jako najzdrowszą na świecie. Portfolio marki RÖMERTOPF® tworzy szeroka
oferta produktów takich jak formy do pieczenia, naczynia do przechowywania
żywności, czy specjalna seria do grillowania. Oryginalne produkty są numerem
jeden wśród glinianych naczyń do gotowania. Dzięki wykorzystaniu** wysokiej
jakości gliny** , garnki i brytfanny RÖMERTOPF® nie starzeją się
i nie tracą swoich wyjątkowych właściwości .