Oryginalna prostokątna forma do chleba niemieckiej firmy
RÖMERTOPF® jest idealna do pieczenia domowego, pachnącego
chleba z około 0,5 kg ciasta. Można ją także wykorzystać do pieczenia
ciast, czy też różnych zapiekanek na przykład makaronowych, które można w
efektowny sposób serwować z piekarnika prosto na stół. Forma ze
specjalnej, wypalanej gliny umożliwi Państwu pieczenie domowego
chleba i innych pyszności w całkowicie naturalny sposób.
Tajemnica doskonałego chleba z chrupiąca skórką tkwi w gorącej
parze, która uwalnia się podczas pieczenia. Sztuka spoczywa w
namoczeniu formy z ciastem bezpośrednio przed pieczeniem w gorącej wodzie
przez około 20 minut. Ciasto pięknie wyrośnie, dzięki wewnętrznej glazurze
nie namoknie, a zewnętrzna strona formy wsiąknie wodę. Podczas pieczenia
forma uwalnia wilgoć, która stwarza optymalne warunki pieczenia zapewniające
powstanie złocistej, chrupiącej skórki. Dzięki wewnętrznej glazurowanej
części formę łatwo się czyści, jest antybakteryjna i nie pochłania
zapachów.
- Optymalna wielkość do pieczenia chleba
z 0,5 kg ciasta
- Idealna do różnych ciast
- Nadaje się także do zapiekania i serwowania zapiekanek np.
z makaronu
- Wykonana ze specjalnej, wypalanej gliny
- Całkowicie naturalny materiał o doskonałych właściwościach
- Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji
- Masywna forma doskonale rozprowadza
i utrzymuje ciepło
- Można używać także w kuchence mikrofalowej, np. do
podgrzewania potraw
- Dzięki glazurze forma jest antybakteryjna i nie pochłania zapachów
- Glazura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia
- Forma bardzo łatwo się czyści
- Można myć w zmywarce do naczyń
- Przy prawidłowym użytkowaniu dożywotnia trwałość
- Oryginalna, wyprodukowana w Niemczech
Jak używać formy do pieczenia chleba:
- Przed pierwszym użyciem formę należy dokładnie umyć i osuszyć.
- Wnętrze można wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do
pieczenia, co ułatwi wyciągnięcie bochenka czy potrawy z formy.
- Do formy przełożyć przygotowane ciasto na chleb czy inny wypiek.
Formę wraz z ciastem ostrożnie przenieść do większego naczynia
z gorącą wodą i pozostawić ją w niej na około 20 minut.
- Ciasto pięknie wyrośnie a zewnętrzna część formy nasiąknie wodą.
Dzięki glazurowanemu wnętrzu ciasto nie namoknie.
- Formę z ciastem należy wkładać do zimnego piekarnika .
W przypadku piekarnika elektrycznego wystarczy ustawić pożądaną
temperaturę, a w przypadku piekarnika gazowego należy stopniowo zwiększać
temperaturę. Forma będzie się powoli nagrzewać, a chleb czy ciasto zacznie
się piec.
- Dzięki uwalnianiu się pary z zewnętrznej części formy wewnątrz
piekarnika panuje optymalna wilgotność, która gwarantuje, że chleb i ciasto
będą miały doskonale wypieczoną, chrupiąca skórkę.
- Formy można również używać do podgrzewania potraw w kuchence
mikrofalowej.
- Po wyjęciu formy z piekarnika należy naczynie zawsze
odkładać na drewnianą, silikonową lub materiałową podkładkę,
nigdy nie należy stawiać gorącej formy na chłodną powierzchnię .
Nagła zmiana temperatury mogłaby spowodować pęknięcie formy.
- Formy nie należy umieszczać na bezpośrednim źródle ciepła (palniku
gazowym, płycie elektrycznej).
- Formę można myć standardowymi płynami do naczyń, nie używać ostrych
gąbek, druciaków lub gruboziarnistych proszków. Forma nadaje się do mycia w
zmywarce do naczyń.
- Glazurowana, wewnętrzna część formy nie jest
nieprzywierająca , ale gładką powierzchnię bardzo łatwo się
czyści. Przypieczone potrawy można bez problemu usunąć, namaczając formę
przez 30 minut w wodzie, a następnie czyszcząc ją gąbką lub
szczotką.
- Po częstym używaniu formę należy wyczyścić w gorącej wodzie z octem
w stosunku 2/3 wody i 1/3 octu.
O użytym materiale: Specjalna glina używana do produkcji
oryginalnych naczyń RÖMERTOPF® pochodzi wyłącznie
z regionu Ransbach-Baumbach w paśmie górskim Westerwald w Nadrenii. Jest to
czysta glina najlepszej jakości, którą miesza się w sposób chroniony
tajemnicą, dedykowany wyłącznie do celów produkcyjnych trwałych
i funkcjonalnych produktów RÖMERTOPF®.
Porowata glazura po wewnętrznej stronie naczynia jest
naturalna i w 100% bezpieczna dla zdrowia. Dzięki glazurze forma jest
antybakteryjna, nie pochłania zapachów i bardzo łatwo się ją czyści.
Niemiecka marka RÖMERTOPF® jest obecna na rynku już
od 50 lat . Specjalizuje się w produkcji unikalnych
garnków rzymskich, które zapewniają zdrowe przyrządzanie
potraw. Sam producent określa metodę gotowania na parze bez użycia tłuszczu
jako najzdrowszą na świecie. Portfolio marki RÖMERTOPF® tworzy szeroka
oferta produktów takich jak formy do pieczenia, naczynia do przechowywania
żywności, czy specjalna seria do grillowania. Oryginalne produkty są numerem
jeden wśród glinianych naczyń do gotowania. Dzięki wykorzystaniu** wysokiej
jakości gliny** , garnki i brytfanny RÖMERTOPF® nie starzeją się
i nie tracą swoich wyjątkowych właściwości .