Odpowiedni profil naczynia umożliwia przygotowywanie smażonych dań i przekąsek na ciepło. Na jej powierzchni możemy przyrządzić potrawy z użyciem mniejszej ilości tłuszczu, a danie smaży się jak na ruszcie. Żeliwo bardzo długo utrzymuje ciepło, co pozwala na mniejsze zużycie energii, a potrawy serwowane na stół pozostają długo gorące. Wyprofilowana pod patelnię deska, umożliwia nam serwowanie gorących dań bezpośrednio na patelni. Patelni można używać na wszystkich rodzajach kuchenek (także na indukcyjnych) oraz w piekarnikach do 250oC – naczynie, włącznie z rączkami, wykonane jest w 100% z żeliwa. Patelnię należy myć ręcznie – dzięki temu będzie długo służyła. Po umyciu naczynie należy wytrzeć do sucha, następnie delikatnie natrzeć olejem. Deskę przecierać lekko wilgotną szmatką. Patelnia sprzedawana jest w komplecie z drewnianą, dopasowaną deską, w opakowaniu idealnie nadającym się na prezent.