Niedzielna sjesta czy świąteczny poranek nie byłyby idealne bez pachnącej, puszystej chałki z orzechami lub rodzynkami. Formę wystarczy wysmarować i wysypać, wlać ciasto wg ulubionego przepisu i upiec. Ponadto nie jest konieczne przeplatanie poszczególnych pasm, forma jest już typowo ukształtowana. Można ją również wykorzystać do przygotowania makowca, keksu, farszu i innych przysmaków, wymiary wewnętrzne to 35 × 16 × 7 cm.A jeśli nie pieczesz w niej, będzie piękną ozdobą w rustykalnej kuchni lub chacie.Zalety:
ceramika bardzo dobrze przewodzi ciepło, źródło można wcześniej wyłączyć nadaje się do każdego piekarnika do 300°C dzięki nóżkom jest stabilna glazurowana powierzchnia formy ułatwia wyjęcie upieczonego ciasta i jej mycie przy odpowiedniej obsłudze wytrzyma wiele latUwaga: Wypełnij ok. ¾ foremki, ponieważ ciasto jeszcze wyrośnie. Nie wkładaj formy do gorącego piekarnika, ceramika nie lubi szybkich zmian temperatury. Wystarczy umieścić formę na kratce, aby powietrze mogło wokół opływać. Używaj rękawice kuchenne. Po upieczeniu ostudź i ostrożnie wyjmij ciasto.