Forma ceramiczna szkliwiona na babkę to wysokiej
jakości produkt z naturalnego materiału. Ceramika
doskonale przewodzi ciepło, dlatego gotując, zapiekając
i piekąc w ceramice przygotowanie potraw jest bardziej
ekonomiczne, a potrawy są gotowe szybciej, dlatego
piekarnik należy wyłączyć o nieco wcześniej.
Naczynia z ceramiki mają długą żywotność, a przy
prawidłowej obsłudze mogą wytrzymać długie lata. Należy
jednak przestrzegać pewnych zasad ich użytkowania.
Produkt charakteryzuje się bardzo dużym naprężeniem, z
powodu czego nie toleruje natychmiastowych gwałtownych
zmian temperatury – szoku cieplnego. Między formą a
samym dnem piekarnika musi być zapewniony przepływ
powietrza, przy czym forma powinna być zawsze
umieszczona na kratce. Należy najpierw włożyć zimną
formę do zimnego piekarnika, który dopiero wówczas
powinien zostać włączony. Zalecamy stosowanie rękawicy
kuchennej.