Badania potwierdzają, że sok wyciskany w sokowirówkach,
który uzyskuje się wyłącznie przez nacisk mechaniczny,
zawiera do dziesięciu razy więcej substancji
biologicznie czynnych niż ten, który uzyskuje się
wyciskaniem w konwencjonalnych, szybkoobrotowych
wyciskarkach odśrodkowych.
Orava TAURUS tłoczy owoce i warzywa jak maszynka do
mięsa i dzięki temu uzyskuje z nich znacznie większą
ilość soku, który jest bardziej wartościowy w
porównaniu z konwencjonalnymi sokowirówkami. Ten rodzaj
soku nie utlenia się, dlatego witaminy w płynie
utrzymują się w możliwie najwyższym stopniu. Jest to
właściwie wirowanie wolnoobrotowe w formie tłoczenia,
dzięki czemu sok z owoców i warzyw zachowuje więcej
wartości odżywczych i witamin.
Orava TAURUS ma pobór mocy zaledwie 200 W, czyli
znacznie mniej niż w przypadku sokowirówek
szybkoobrotowych. Sok zbiera się w pojemniku, miazga
jest przechowywana w drugim, specjalnym pojemniku.
Rady i wskazówki: Nie wyrzucaj miąższu owoców i warzyw,
które zostały po wyciskaniu! Znakomicie nadaje się do
przyrządzania przysmaków gastronomicznych – np.
doskonałe zupy kremowe, sosy, klopsiki, naleśniki i
słodkie desery. Wysuszony miąższ z owoców można
wykorzystać do przygotowania suszonych herbat domowych.