Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57–58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką z bambusa, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu – dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji. Prezentowany tu karbowany nóż Santoku charakteryzuje się ostrzem o długości 17 cm ze specjalnym karbowaniem, sprawiającym, że krojone plasterki nie przyklejają się do ostrza. Nóż Santoku to tradycyjny japoński nóż do przyrządzania potraw składających się z warzyw.
Aby zobaczyć więcej produktów, usuń filtr