Nóż Santoku jest odpowiednikiem noża szefa, ale jest cieńszy, a ostrze jest szerokie i lekko zaokrąglone. Dodatkowo, posiada żłobienia, które podczas pracy tworzą kieszenie powietrzne, sprawiając, że warzywa i mięso nie przyklejają się do jego powierzchni. Kroić można nim w kierunku do siebie i od siebie, jest przeznaczony do krojenia mięsa i innych składników, ale nie zaleca się używania go do cięcia kości.
Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez projektanta Ferdynanda Porsche i charakteryzują się niezwykłą formą, która oglądana z boku wygląda jak samo ostrze bez rękojeści. To jednak złudzenie: nóż jest tak zaprojektowany, że ostrze jest stopione z rączką w sposób niewidoczny, a rączka ma kształt trapezu . Wykonano ją ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301. Na miejscu łączenia znajduje się „perełka”, która zaznacza koniec uchwytu.
Zalety noży Type 301 CHROMA:
Jak pielęgnować noże japońskie?