Shin White to wyjątkowo twarde, ceramiczne ostrze wykonane z białego cyrkonu (Z206). Ostrzone ręcznie w Japonii przez mistrzów rzemiosła, jest idealnie równe i gładkie, nie potrzebuje częstego ostrzenia.
Kolejną zaletą jest ergonomiczna rękojeść wykonana z czarnego, lekkiego tworzywa sztucznego ABS.
Dzięki temu krojenie wymaga znacznie mniejszego nakładu energii, a dłoń nie męczy się nawet podczas kilkugodzinnej pracy w kuchni, co czyni nóż Kyocera doskonałym dla zawodowców, jak i domowych Szefów Kuchni.
Nożem Santoku możesz precyzyjnie wykonywać większość czynności wymagających użycia noża np. pokroić mięso i wędliny, filetować ryby, skroić warzywa, owoce i siekać zioła.
Dzięki zastosowaniu tworzywa sztucznego nóż nadaje się do mycia w zmywarce (tylko na górnej półce, uważając, aby nie stykał się z innymi przedmiotami). W celu ochrony ostrza producent zaleca jednak mycie ręcznie pod bieżącą, ciepłą wodą.
** Długość ostrza: 14 cm.**
** Całkowita długość noża: 28 cm.**
Kąt ostrza: 15<sup>o</sup>.
**Grubość ostrza: 1,6 mm.
Dlaczego warto mieć ceramiczny nóż Kyocera?**
• Wykonanie z cyrkonu – drugiego najtwardszego materiału na świecie.
• Innowacyjna, japońska technologia produkcji.
• Ostrzenie ręczne w Japonii przez wykwalifikowanych mistrzów – większa dokładność, równe ostrze i bardziej precyzyjne cięcie.
• Lekka konstrukcja – wymaga mniejszego nakładu siły.
• Trwałość ostrza – rzadsza konieczność ostrzenia.
• Odporność na temp. do 2000 st. C.
• Ceramika nie koroduje, nie reaguje z kwasami organicznymi z żywności, nie absorbuje smaków i zapachów.
• Łatwość utrzymania w czystości – wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Noże z plastikowymi rączkami można myć w zmywarce.
• Unikatowy, wielokrotnie nagradzany design.