Cechy dobrego noża zostały zamknięte w propozycji japońskiej marki Kyocera: nożu Gen Santoku w wersji mini . Przede wszystkim posiada ostrze z ręcznie ostrzonej twardej ceramiki cyrkonowej (Z206).
Ten materiał wystarczy naostrzyć raz na kilka lat! Ostrze jest lekkie i nie zmienia smaku krojonych składników . Nie rdzewieje ani nie odbarwia się pod wpływem kwasów z owoców lub warzyw.
Nóż Gen wyposażony jest w ergonomiczną rękojeść wykonaną z lekkiego tworzywa sztucznego ABS. Biel i czerń tworzą eleganckie połączenie pasujące do każdej kuchni.
Niewielki nóż sprawdzi się krojenia warzyw, owoców i mięsa bez kości, a także do siekania. Szerszą końcówką możesz rozgnieść ząbek czosnku.
Mimo, że dozwolone jest mycie w zmywarce, producent zaleca mycie ręczne , aby ostrze zachowało swoje właściwości.