Masahiro MV-H Chef o długości ostrza 240mm to jeden z najczęściej wybieranych noży do kuchni, zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w małych jak i dużych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo wydajny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania różnych produktów.
Seria MV-H została zaprojektowana i wykonana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niż w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są również do siekania. Mając na względzie wykorzystywanie również tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58–59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
<IFRAME allowfullscreen="" frameborder=„0“ height=„360“ src=„//www.youtube.com/embed/MMXxmBJ–Yw?rel=0“ width=„640“></IFRAME>
Przydatne informacje:
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>MBS-26</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>58–59</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: </TD> <TD>POM (polyacetal)</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia: </TD> <TD>dwustronny, asymetryczny 80/20</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD></TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>377 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>243 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>50 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>2.5 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>212 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>