Masahiro Yanagiba ** o długości ostrza 240 mm ** to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej **Yanagiba jest najczęściej stosowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia – istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej. **Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
Najważniejsze cechy Yanagiby to:
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26 , która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58–59 HRC . Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego **magnoliowego drewna ** wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
**Uwaga! ** Noże z serii MS-8 występują z dwoma różnymi logotypami (napisy w alfabecie japońskim lub łacińskim).
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>MBS-26</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>58–59</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: ** </TD> <TD>drewno magnoliowe</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia:** </TD> <TD>jednostronne</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD></TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>375 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>235 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>35 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>2.5 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>105 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>
Przydatne informacje:
<IFRAME src=„//www.youtube.com/embed/Wb-ZTJIz9e8?rel=0“ frameborder=„0“ width=„640“ height=„360“></IFRAME>