Deba to nóż w japońskim stylu używany głównie do krojenia ryb ale również i mięsa. Występują w bardzo wielu rozmiarach, od 120 do 300mm. Krawędź tnąca jest bardzo wytrzymała, tak aby poradzić sobie z odcięciem głowy ryby czy przecięciem niewielkich ości. Nóż deba jest zaostrzony jednostronnie , z łatwością poradzi sobie podczas filetowania czy porcjowania.
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26 , która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58–59 HRC . Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
Uwaga! Noże z serii MS-8 występują z dwoma różnymi logotypami (napisy w alfabecie japońskim lub łacińskim).
<IFRAME allowfullscreen="" frameborder=„0“ height=„360“ src=„//www.youtube.com/embed/Wb-ZTJIz9e8?rel=0“ width=„640“></IFRAME>
Przydatne informacje:
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>MBS-26</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>58–59</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: </TD> <TD>drewno magnoliowe</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia: </TD> <TD>jednostronne</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD></TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>270 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>140 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>47 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>4.0 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>135 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>