Deba ** to nóż w japońskim stylu używany głównie do krojenia ryb ale również i mięsa. Występują w bardzo wielu rozmiarach, od 120 mm do 300 mm. Krawędź tnąca jest bardzo wytrzymała, tak aby poradzić sobie z odcięciem głowy ryby czy przecięciem niewielkich ości. Nóż deba jest zaostrzony **jednostronnie , z łatwością poradzi sobie podczas filetowania czy porcjowania.
Noże z tej serii zostały wykonane w duchu japońskiej tradycji i stylu, mającej swe korzenie setki lat temu, kiedy rzemieślnicy wykuwali najznakomitsze miecze samurajskie. Ostrza noży z serii Bessen zostały wykonane ze stali o wysokiej (1,1%) zawartości węgla, hartowanej do twardości 61–63 HRC . Jednostronnie zaostrzone przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem charakteryzują się niebywałą ostrością.
Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
Tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze opiera się na rybach i warzywach, które są przygotowywane na rozmaite sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie przeznaczonych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi na pewno posiada.
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>Carbon Steel (Ki-gami No.2)</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>61–63</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: ** </TD> <TD>drewno magnoliowe</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia:** </TD> <TD>jednostronne</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD></TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>325 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>183 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>55 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>b.d.</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>311 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>
Przydatne informacje:
<IFRAME src=„//www.youtube.com/embed/jdQeWtwoCJk?rel=0“ frameborder=„0“ width=„640“ height=„360“></IFRAME>