Nóż kuchenny Tamahagane Tsubame uniwersalny 15 cm SNMH-1107
Wszechstronny nóż przeznaczony do krojenia i obierania warzyw lub owoców, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Krótkie, cienkie ostrze zostało w tym modelu delikatnie poszerzone, aby zwiększyć komfort pracy.
Nazwa serii – Tsubame, odnosi się do miasta Tsubame City będącego siedzibą marki Tamahagane. Noże z tej serii są eleganckie, niebywale piękne, ale przede wszystkim niesamowicie ostre. Do produkcji wykorzystano warstwową stal, której rdzeniem jest materiał o nazwie VG-5, hartowany do twardości 61 HRC +/-1. Dodatkowo został on okuty miększą stalą SUS410. Proces przekuwania stali jest wykonywany na zimno, czego rezultatem jest większa odporność na ścieranie oraz zwiększoną twardość. Dzięki zastosowaniu stali VG-5 krawędź tnąca może być zaostrzona do imponującego stopnia, co zapewnia doskonałe właściwości tnące. Co ciekawe, twardy rdzeń nie sprawia problemów przy ponownym ostrzeniu. Widoczne na klindze charakterystyczne młotkowanie nie tylko atrakcyjnie wygląda ale również w znacznym stopniu zapobiega przywieraniu krojonych produktów do noża.
Do wykonania rękojeści wykorzystano materiał o nazwie Micarta, będący kompozytem** ** lnu, płótna, włókna szklanego, papieru oraz włókna węglowego. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz wilgoć. Całość jest zapakowana w eleganckie czarne pudełko, które idealnie sprawdzi się jako prezent.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 26,5 cm
Długość ostrza - 15,0 cm
Szerokość klingi - 3,0 cm
Grubość klingi - 1,7 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 102 g