Nóż kuchenny Tamahagane Tsubame Santoku 17,5 cm SNH-1114
Santoku to japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
Nazwa serii – Tsubame, odnosi się do miasta Tsubame City będącego siedzibą marki Tamahagane. Noże z tej serii są eleganckie, niebywale piękne, ale przede wszystkim niesamowicie ostre. Do produkcji wykorzystano warstwową stal, której rdzeniem jest materiał o nazwie VG-5, hartowany do twardości 61 HRC +/-1. Dodatkowo został on okuty miększą stalą SUS410. Proces przekuwania stali jest wykonywany na zimno, czego rezultatem jest większa odporność na ścieranie oraz zwiększoną twardość. Dzięki zastosowaniu stali VG-5 krawędź tnąca może być zaostrzona do imponującego stopnia, co zapewnia doskonałe właściwości tnące. Co ciekawe, twardy rdzeń nie sprawia problemów przy ponownym ostrzeniu. Widoczne na klindze charakterystyczne młotkowanie nie tylko atrakcyjnie wygląda ale również w znacznym stopniu zapobiega przywieraniu krojonych produktów do noża.
Do wykonania rękojeści wykorzystano materiał o nazwie Micarta, będący kompozytem** ** lnu, płótna, włókna szklanego, papieru oraz włókna węglowego. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz wilgoć. Całość jest zapakowana w eleganckie czarne pudełko, które idealnie sprawdzi się jako prezent.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - brązowa micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 30,6 cm
Długość ostrza - 17,5 cm
Szerokość klingi - 4,9 cm
Grubość klingi - 1,9 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 187 g