Nóż kuchenny Tamahagane San Santoku 12 cm SNM-1129
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
Serie SAN jak wszystkie inne produkty Tamahagane cechuje eleganckie wzornictwo i bezdyskusyjne piękno wykonania. Noże tej grupy zostały wykonane z warstwowej stali, której rdzeniem jest materiał o nazwie VG-5, hartowany do twardości 61 HRC +/-1. Dodatkowo został on okuty miększą stalą SUS410. Proces przekuwania stali jest wykonywany na zimno, czego rezultatem jest większa odporność na ścieranie oraz zwiększoną twardość. Dzięki zastosowaniu stali VG-5 krawędź tnąca może być zaostrzona do imponującego stopnia, co zapewnia doskonałe właściwości tnące. Co ciekawe, twardy rdzeń nie sprawia problemów przy ponownym ostrzeniu.
Do wykonania rękojeści wykorzystano materiał o nazwie Micarta, będący kompozytem** ** lnu, płótna, włókna szklanego, papieru oraz włókna węglowego. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz wilgoć. Całość jest zapakowana w eleganckie czarne pudełko, które idealnie sprawdzi się jako prezent.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 23,5 cm
Długość ostrza - 12,0 cm
Szerokość klingi - 3,9 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 98 g