Chiński tasak to nóż , który w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest na co dzień do krojenia różnych produktów i pełni funkcję noża szefa kuchni . Nóż ten posiada solidną i raczej cienką klingę, więc nie powinno się nim rąbać kości ani mrożonek. Chiński tasak to szeroki, ostry nóż oraz doskonałe narzędzie do takich zadań, jak krojenie warzyw w kostkę, porcjowanie drobiu, siekanie surowego mięsa czy rozgniatanie czosnku lub imbiru.
<TABLE> <TBODY> <TR> <TD>Typ stali: </TD> <TD>420J2</TD> </TR> <TR> <TD>HRC: </TD> <TD>49 ±1</TD> </TR> <TR> <TD>Materiał rękojeści: ** </TD> <TD>drewno różane</TD> </TR> <TR> <TD>Sposób ostrzenia:** </TD> <TD>dwustronny</TD> </TR> <TR> <TD>Wymiary: </TD> <TD> </TD> </TR> <TR> <TD>Długość całkowita (A): </TD> <TD>284 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Długość ostrza (B): </TD> <TD>175 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Szerokość ©: </TD> <TD>83 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Grubość (D): </TD> <TD>2.0 mm</TD> </TR> <TR> <TD>Waga: </TD> <TD>290 g</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>