Cechy dobrego noża zostały zamknięte w propozycji japońskiej marki Kyocera: nożu do owoców z kolekcji Gen . Przede wszystkim wyposażony jest w ostrze z ręcznie ostrzonej twardej ceramiki cyrkonowej (Z206).
Taki materiał wolno się tępi (wystarczy ostrzyć go raz na kilka lat) i doskonale kroi. Jednocześnie jest lekki i nie wpływa na smak krojonych składników . Nie rdzewieje ani nie odbarwia się pod wpływem kwasów z owoców lub warzyw.
Nóż Gen ma również ergonomiczną rękojeść wykonaną z lekkiego tworzywa sztucznego ABS. Biel i czerń tworzą eleganckie połączenie pasujące do każdej kuchni.
Nóż o krótkim ostrzu sprawdzi się do obierania owoców i warzyw, krojenia mniejszych kawałków oraz wykrawania.
Dozwolone jest mycie w zmywarce, jednak producent zaleca mycie ręczne , aby ostrze zachowało swoje właściwości.
Aby zobaczyć więcej produktów, usuń filtr