„Każdy japoński szef kuchni wierzy, że jego dusza połączy się z nożem dokładnie w momencie, kiedy zacznie go używać. Nigdy nie powinno się wkładać swojej duszy do zmywarki!“
Masaharu Morimoto, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni
Ekstremalnie ostry nóż SANTOKU z autentyczną japońską klingą jest najbardziej znanym uniwersalnym nożem azjatyckiego typu. Zasłużenie jest nazywany nożem trzech cnót. Świetnie sprawdzi się w krojeniu, plasterkowaniu oraz siekaniu. Co drugi nóż sprzedawany w Japonii to właśnie nóż SANTOKU . Jako główne narzędzie japońskiej sztuki kulinarnej szybko zyskał on popularność również w Europie. Przygotowywanie japońskiego sushi stało się modnym wydarzeniem i właśnie SANTOKU jest idealnym nożem do jego przygotowania. Szeroka klinga z delikatnym ostrzem umożliwia równomierne rozłożenie siły a krojenie dzięki temu jest dokładne i wygodne. Wyższa faseta obniża tarcie, co powoduje, że krojenie jest bardziej precyzyjne. SANTOKU jest doskonałym towarzyszem przy pracy z mięsem, rybami, warzywami i owocami. Niezwykłe własności noża ocenią Państwo na przykład podczas krojenia cebuli. Wygodna, ergonomiczna rękojeść doskonale leży w dłoni . SANTOKU nie może zabraknąć podczas przygotowywania azjatyckich potraw. <p>Seria noży MIYABI 6000MCT łączy doskonałą funkcjonalność, niewpowtarzalny design i estetykę . Ich imponujące właściwości doceni zarówno każdy profesjonalista, jak i początkujący kucharz-amator. Japońskie noże są unikatowe przede wszystkim dzięki konstrukcji klingi i rękojeści. Każdy nóż jest wynikiem autentycznej mistrzowskiej pracy z „miasta noży“ Seki. Ekstremalnie twardy rdzeń proszkowej stali Micro Carbide MC63 jest zamknięty w 2 warstwach stali. Specjalnie opracowana powierzchnia klingi Tsuchime jest ręcznie kuta , struktura powierzchni tworzy funkcjonalny, oryginalny wygląd. Tsuchime jest w Japonii porównywane do księżyca odbijającego się na tafli oceanu. Powstałe wgłębienia efektowanie zapobiegają przylepianiu się krojonych produktów, a nóż jest ekstremalnie wydajny . W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w –196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić ekstremalną twardością 63 Rockwella. Nóż jest symetrycznie ręcznie ostrzony . Jakość ręcznego tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Solidna rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo Pakka jest nie tylko doskonale wyważona , ale również stabilna pod względem kształtu . Ciemny odcień drewna sprawia luksusowe wrażenie. Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu – nierdzewna stopka z logiem, ozdobna klinga o mozaikowej strukturze podkreślonej czerwoną linią zapewniają silne estetyczne wrażenia.
Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury , podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal „chirurgiczna“** ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.** Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca smaczna potrawa.
Zalecenia i konserwacja: