„Aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, niezbędnym narzędziem w kuchni jest odpowiedni nóż.“
Rokusaburo Michiba, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni
Ekstremalnie ostry nóż SANTOKU z autentyczną japońską klingą jest najbardziej znanym, uniwersalnym nożem azjatyckiego typu. Zasłużenie jest nazywany nożem trzech cnót. Świetnie sprawdzi się w krojeniu, plasterkowaniu oraz siekaniu.Co drugi nóż sprzedawany w Japonii to właśnie nóż SANTOKU . Jako główne narzędzie japońskiej sztuki kulinarnej szybko zyskał on popularność również w Europie. Przyrządzanie japońskiego sushi stało się modne i właśnie SANTOKU jest idealnym nożem do jego przygotowania. Szeroka klinga z delikatnym ostrzem umożliwia równomierne rozłożenie siły, dzięki czemu krojenie jest dokładne i wygodne. Wyższa faseta obniża tarcie, co powoduje, że krojenie jest bardziej precyzyjne. SANTOKU jest doskonałym towarzyszem przy pracy z mięsem, rybami, warzywami i owocami. Niezwykłe właściwości noża docenią Państwo m.in. podczas krojenia cebuli. Wygodna rękojeść w kształcie litery „D“ świetnie leży w dłoni. Specyficzna ochrona na rękojeści umożliwia trzymanie noża w azjatycki sposób. SANTOKU nie może zabraknąć podczas przygotowywania azjatyckich potraw.
Specyfikacja: długość klingi 18 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 203 g
Nóż z serii MIYABI 5000MCD 67 to świetny przykład noża na całe życie. Zaprezentowany na jego głowni połyskujący, damasceński wzór przedstawiający chłodne kwiaty jest niepowtarzalną ozdobą symbolizującą indywidualizm kucharza. Żywy wzór swobodnie odbija się w drewnianej rękojeści i tworzy artystyczne dzieło, które wzbudza respekt i pokorę.
Każdy nóż jest wynikiem autentycznej, mistrzowskiej pracy z Seki, „miasta noży“. Tradycyjna, rzemieślnicza praca i nowoczesne technologie zaowocowały powstaniem najwyższej możliwej jakości komercyjnie produkowanych noży. Ekstremalnie twardy rdzeń proszkowej stali Micro Carbide MC66 jest zamknięty w 132 warstwach stali o dwóch różnych stopniach twardości . Specjalny proces produkcji determinuje strukturę warstw, dzięki czemu każdy nóż ma niepowtarzalny, damasceński kwiatowy wzór . W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali, wykorzystany został unikatowy sposób hartowania, zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w –196°C. Efektem tego zabiegu jest materiał, który może pochlubić się ekstremalną twardością 66 w skali Rockwella. Nóż jest ręcznie ostrzony symetrycznie do kształtu litery „V“ pod kątem 10°.Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. To wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze wygładzane jest skórzanym pasem do polerowania.Dzięki płaskiemu szlifowi ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Rękojeść o klasycznym przekroju w kształcie litery „D“ jest wyprodukowana z drewna klonowego. Struktura i ziarnistość tego drewna sprawia, że każdy nóż jest niepowtarzalnym dziełem sztuki.
Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Ziarnistość drewna odzwierciedla upływ czasu i działanie żywiołów a także opowiada własną historię. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu. Złocista klinga o mozaikowej strukturze przypomina ozdobną gardę japońskiego miecza, a nierdzewna stopka z elaganckim logiem zapewnia silne wrażenia estetyczne. <p>
<p>Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury , podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński, tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu, grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych, japońskich noży, i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną, japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji.Zachwycająca i niemal chirurgiczna** ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.** Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca, smaczna potrawa.
Zalecenia i konserwacja:
<p></p>