„Nóż kucharza jest odzwierciedleniem jego duszy.“
Rokusaburo Michiba, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni
Ekstremalnie ostry średnio duży japoński nóż CHUTOH , jest idealny do plasterkowana mięsa i ryb. Cienkie i stabilne ostrze o długości 16 cm zapewni pełną kontrolę podczas krojenia. Z tym nożem pokroją Państwo mięso z chirurgiczną precyzją. Oprócz mięsa nóż CHUTOH może służyć również do krojenia warzyw i owoców. Ten wyjątkowy nóż do plasterkowania z komfortową rękojeścią musi być obecny w podstawowym wyposażeniu kuchni każdego, nie tylko azjatyckiego, kucharza.
Specyfikacja: długość klingi 16 cm, długość rękojeści 14 cm, waga 0,443 kg
Noże z serii MIYABI 7000D wyróżniają się wysoką jakością wykonania – nacisku na estetykę nie sposób nie zauważyć od pierwszego wejrzenia. Stabilna cięższa rękojeść w czarnym kolorze jest połączona ze stalą nierdzewną, czego efektem jest nowoczesny wygląd. Wyższa waga noża i wyjątkowa ostrość tej serii umożliwiają pełne wykorzystanie potencjału krojenia z użyciem własnej wagi noża. Seria ze względu na swoją wagę może być porównywana z tymi w zachodnim stylu , co szczególnie docenią ci z Państwa, którzy lubią pracować z cięższymi nożami. Garda jest wykonana jako zintegrowany element klingi z jednego kawałka stali. Umożliwia właściwe rozłożenie wagi oraz zapewnia dokładną i bezpieczną obsługę noża. Kucie w stali nierdzewnej gardy płynnie przechodzi w rękojeść i zwiększa jej stabilność .
Rdzeń noża jest wyprodukowany ze stali CMV60 o wysokiej twardości zawierającej kobalt, molibden i wanad. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali został użyty unikatowy sposób hartowania zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w –196° C. Efektem jest materiał, który może się pochlubić wyjątkową twardością. Wzór damasceńskiego noża, niepowtarzalnego na każdej sztuce, tworzą kolejne 64 warstwy stali nierdzewnej o dwóch różnych twardościach. Jakość ręcznego tradycyjnego ostrzenia Honbazuke</STRONG> jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Chodzi o wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Płaski szlif i ostrze Katana Edge zapewniają łatwe przenikanie przez produkty spożywcze. Wykrojona garda chroni przed ześlizgnięciem się palców na ostrze.
Rękojeść o przekroju w kształcie litery D zapewnia doskonałą kontrolę nad cięciem i efektywne wsparcie podczas krojenia. Wykorzystany materiał kompozytowy Micarta wygląda jak drewno, ale jest zdecydowanie bardziej odporny na kwaśne środowisko. Noże z serii MIYABI 7000D łączą japońską kulturę nożowniczą z cięższą kategorią wagową w zachodnim stylu.
Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury , podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych japońskich noży i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.
Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal „chirurgiczna“** ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów.** Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca smaczna potrawa.
Zalecenia i konserwacja: