Drobna tarka do skórki z cytrusów Zester z serii Premium Classic amerykańskiej marki Microplane® przeznaczona jest szczególnie do tarcia wierzchniej warstwy skórki owoców cytrusowych. Angielski wyraz „zest“ oznacza wierzchnią, kolorową warstwę skórki cytrusów, która w przeciwieństwie do spodniej, białej warstwy zawiera olejki eteryczne. Skórka cytryny, pomarańczy, limonki i innych cytrusów często jest stosowana w kuchni do przyprawiania najróżniejszych potraw – od słodkich deserów, poprzez dressingi i sosy, aż po makarony i pieczone mięso. Używana jest także do ich ozdabiania, zarówno w świeżej, jak i kandyzowanej postaci.
Aromatyczna skórka cytrusów uzyskana za pomocą tarki o kultowym designie pilnika do drewna przyjemnie podkreśla zapach i smak wielu potraw. Tarka typu zester zetrze cienką skórkę niezwykle precyzyjnie, bez niechcianego uszkodzenia owocu. Nie tylko profesjonalni kucharze pragną tworzyć doskonale precyzyjne dania – dlatego ten pomocnik również w domu zapalonych kucharzy-amatorów na pewno nie zgubi się w stercie niepotrzebnych rzeczy.
Uwaga: Ze względu na naprawdę wysoką ostrość tarek, dla Państwa bezpieczeństwa zalecamy użycie specjalnych rękawic lub osłon na palce Microplane®!
Skórka z cytrusów – nasze rady:
Niezawodność, efektywność i precyzja to wymagania, które stawiają akcesoriom kuchennym nie tylko profesjonaliści, ale również kucharze-amatorzy. Wysokiej jakości efektów w smaku i wyglądzie potraw oczekuje się obecnie także od domowej sztuki kulinarnej, która stała się światowym fenomenem oraz pasją dla szerokich kręgów społeczeństwa.
Seria Premium Classic była obecna w kuchennej historii marki Microplane® od samego początku. Kanadyjska pani domu, załamana niepraktyczną tarką podczas przyrządzania placka z pomarańczą pożyczyła od męża pilnik do drewna i z niedowierzaniem odkryła, jak lekko i szybko radzi on sobie z tym kuchennym zadaniem. W ten sposób z narzędzia do obróbki drewna stała się niezwykle efektywna tarka, dziś wysoko oceniana także przez profesjonalnych szefów kuchni. Długa, wąska sylwetka pilnika pozostawiona w pierwotnej postaci została kultowym, najbardziej rozpoznawalnym designem produktów marki Microplane®. Z warsztatu prosto do kuchni.
Rodzinna firma amerykańska Microplane® z siedzibą w Arkansas specjalizuje się w produkcji innowacyjnych, wyjątkowo ostrych akcesoriów kuchennych od połowy lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Asortyment marki obejmuje kilkadziesiąt tarek przeznaczonych do różnego użytku, ale najbardziej interesujące spośród nich są długie tarki z serii Premium Classic. W przeciwieństwie do konkurencyjnych producentów, którzy stosują technikę prasowania (ząbki tarki są tej samej grubości, co pozostała część powierzchni tnącej, zatem nie charakteryzują się pożądaną ostrością), Microplane® wykorzystuje proces fototrawienia, w którym krawędzie każdego ząbka tarki są ostrzone z maksymalną dokładnością. W ten sposób powstają prawdziwie precyzyjne, doskonale funkcjonalne produkty, które ułatwią Państwu codzienne czynności w kuchni.
Firmę założyli w 1967 roku ojciec oraz dziadek jej obecnego dyrektora Chrisa Grace'a. Z pierwotnej produkcji podzespołów komputerowych firma zmieniła specjalizację na szeroką ofertę pomocników kuchennych, produktów przeznaczonych do pielęgnacji ciała oraz, co nikogo nie powinno zaskoczyć, narzędzi do obróbki drewna. O rzetelności marki Microplane® świadczy skromna wypowiedź jej kierownictwa: „W rzeczywistości za procesem produkcji stoją ludzie, to oni obsługują maszyny, które wytwarzają produkty najwyższej jakości. To są nasi prawdziwi bohaterzy.“ <p></p>