Podstawowy zestaw do pieczenia w drewnianym pudełku zawiera:**
Białka o temperaturze pokojowej zacząć ubijać w misce miedzianej. Zalecane są możliwie świeże jajka.
Profesjonaliści i zaawansowani kucharze na całym świecie ubijają białka właśnie w miedzianych misach.
Silikonowa podkładka do pieczenia Tovolo jest świetną alternatywą dla papieru do pieczenia. Dzięki nieprzywierającej powierzchni łatwo wyjąć wypieki z formy. Jeśli posiadacie Państwo mniejszy piekarnik lub blachę, podkładka może zostać zmniejszona do optymalnego rozmiaru. Kiedy nie jest potrzebna, podkładka może być przechowywana zrolowana w szufladzie w kuchni, gdzie zajmie minimum miejsca. Podkładka nadaje się także do rozwałkowywania ciasta. Czyszczenie jest równie łatwe, jak używanie – wystarczy wytrzeć wilgotną ściereczką lub umyć w zmywarce do naczyń.
Rondel do gotowania na parze z porcelanową wkładką z serii naczyń M'cook francuskiej marki Mauviel oferuje najlepsze technologie gastronomiczne zarówno dla profesjonalistów, jak i dla kucharzy amatorów.
Pięć warstw materiału zapewnia doskonałą przewodność cieplną – ciepło jest rozprowadzane szybko i równomiernie. Uchwyty wykonane z odlewanej stali nierdzewnej, odlewanego żelaza lub brązu podkreślają czysty i nowoczesny design całej serii.
Z serią M’cook nawet najtrudniejsze gotowanie staje się prawdziwą pasją.
Zalety naczyń ze stali nierdzewnej Mauviel M’cook:
</p>
<p>Silikonowa łopatka Tovolo jest niesamowicie odpornym pomocnikiem podczas obracania, mieszania i ścierania. Dzięki swojemu pomysłowemu kształtowi poradzi sobie ze wszystkimi trudniej dostępnymi rogami blach do pieczenia.
Nieprzywierająca forma na ciasto biszkoptowe 30 cm M’passion
Dzięki klasycznej miedzianej misie do dżemów Mauviel , bardzo cenionej we francuskiej kuchni, łatwo zmienią Państwo słodkie owoce w pyszne dżemy, galaretki owocowe lub przetwory. Została ona wyprodukowana z czułego na ciepło miedzianego materiału. Ponieważ wewnętrzną ściankę tworzy miedź reagująca w kontakcie z żywnością, miska nadaje się wyłącznie do przetwarzania produktów spożywczych z wysoką zawartością cukru . (Zapobiega on wywołaniu reakcji z miedzią.)
W misce, której ściany tworzy miedź przewodząca ciepło, można bardzo łatwo osiągnąć moment wrzenia, wspierając w ten sposób naturalny proces tworzenia się pektyny w przetwarzanych owocach. W wewnętrznej części miski nie ma żadnych szparek, bezpieczna powierzchnia pozwala na przetwarzanie również produktów z bardzo wysoką zawartością cukru, na przykład czekolady. Misa idealnie nadaje się do przygotowywania syropów, marmolad, karmelu, rozpuszczania czekolady, tarcia cukru i innych wysokocukrowych produktów.
Unikalną cechą francuskiego specjału o nazwie Canelé, pochodzącego z okolicy miasta Bordeaux, jest karmelizowana skórka ukrywająca delikatne, puszyste ciasto. Canelé przyrządza się z jajek, cukru, mleka i mąki, doprawia się rumem i wanilią. Dzięki doskonałemu przewodzeniu ciepła przez miedzianą formę skarmelizowana skórka będzie idealnie, równomiernie przypieczona. Można być pewnym, że dzięki miedzianej formie deser będzie udany.
Francuska specjalność – babeczki Cannelés de Bordeaux , znane również pod nazwą cannelé Bordelais, są absolutnie magiczne. Małe babeczki o bogatym aromacie rumu i wanilii, ukrytym pod chrupiącą, karmelową skórką. Popularna receptura ciastek została opracowana ok. 300 lat temu przez nieznanego kucharza z Bordeaux. Od tych czasów uległa ona różnym modyfikacjom. Lśniąca powierzchnia o zabarwieniu od ciemnobrązowego do czarnego, gorzko-słodki smak w pierwszym kęsie, chrupiąca karmelowa skórka idealnie kontrastująca z delikatnym środkiem przesiąkniętym zapachem wanilii i rumu – to właśnie podstawowa charakterystyka tego deseru. Małe ciastka po latach znów zdobywają sobie popularność i po jakimś czasie pewnie będą walczyć z Crème brûlée o tytuł najbardziej popularnego karmelizowanego deseru. Babeczki pieczone są w specjalnych formach – czy to miedzianych z cynowaną powierzchnią wewnętrzną, czy bardziej nowoczesnych z silikonu. Są one często podawane z koniakiem lub winem, tak jak kiedyś przy okazji tradycyjnych francuskich degustacji.
Jak używać miedzianych naczyń Mauviel:
Przed pierwszym użyciem i każdorazowo po użyciu należy zmyć naczynia gorącą wodą ze środkiem do mycia naczyń, wypłukać i wysuszyć.
Naczynia nie nadają się do mycia w zmywarce! Konserwacja:
Seria M’passion przeznaczona jest dla wszystkich smakoszy, którzy uwielbiają przyrządzanie deserów tak samo jak ich spożywanie. W tym miejscu znajdą Państwo szeroki asortyment produktów do przyrządzania deserów i czekoladowych specjałów. Są one wykonane z miedzi, stali nierdzewnej oraz aluminium. Seria Mauviel M’passion spełni pragnienia wymagających miłośników wysokiej jakości deserów z całego świata.
Szlifowana forma na suflet służy nie tylko do pieczenia doskonałych sufletów lub zapiekanych jabłek, ale także sprawdzi się podczas stylowego podawania przygotowanych smakołyków.
**Naczynia nie nadają się do mycia w zmywarce!