Wyśmienite francuskie specjały są zawsze mile widziane na każdym stole.
Z rondlem Pomme-Anna przyrządzenie tego tradycyjnego francuskiego dania jest
niesamowicie proste. Rondel Pomme-Anna posiada dwie części – górną
i dolną, które idealnie pasują do siebie, oferując tym samym trzy metody
gotowania. Ziemniaki pokrojone w plasterki należy ułożyć po obwodzie rondla,
w zachodzących na siebie warstwach, wypełniając większą część rondla
Pomme-Anna. Następnie wybrać jedną z trzech metod gotowania. Do nich
należą: gotowanie pod przykryciem na kuchence, bez przykrycia w piekarniku lub
można też zacząć od przykrytego rondla na kuchence, a następnie dokończyć
danie bez przykrycia w piekarniku. Rondel miedziany Pomme-Anna jest doskonałym
narzędziem do realizacji tego klasycznego przepisu.
Produkt wykonany jest w oparciu o ponad stuletnie doświadczenia i
"savoir-faire”, seria M’tradition jest wcieleniem tradycji
i profesjonalizmu naczyń Mauviel. Produkt o charakterze ponadczasowym,
wykonany z najwyższej jakości materiału. M’tradition to wyjątkowe
naczynia, których wartość wzrasta z upływem lat.
Miedź jest materiałem o najlepszej przewodności cieplnej, jest ona
specjalnością firmy Mauviel. Dlatego seria M’tradition ceniona jest na
całym świecie ze względu na swoją jakość i ponadczasowy design.
Zalety miedzianych naczyń Mauviel M’tradition:
- naczynia wytwarzane są ręcznie, każda sztuka jest oryginałem
<LI>wysoka wydajność: miedź rozgrzewa się całkowicie równomiernie
i bardzo szybko dzięki ekstremalnie wysokiej przewodności cieplnej, dlatego
zapewnia ona absolutną kontrolę nad procesem gotowania
<LI>cynowana warstwa wewnętrzna. Cynowanie wykonywane
jest tradycyjną metodą, nie galwanicznie. Powierzchnia naczyń jest polerowana
<LI>świetna odporność: grubość miedzi wynosi od 1,2 do 3,5 mm,
brązowe i żeliwne uchwyty przymocowane są za pomocą solidnych nitów
miedzianych <LI>naczynia miedziane nadają się do kuchenek gazowych,
elektrycznych i ceramicznych lub też do piekarników do
230°C . W celu gotowania na płytach indukcyjnych należy
używać oryginalnej podstawki indukcyjnej, która jest do nabycia osobno
<LI>wszystkie produkty Mauviel wytwarzane są we Francji
Jak używać miedzianych naczyń Mauviel:
Przed pierwszym użyciem i każdorazowo po użyciu należy zmyć naczynia
gorącą wodą ze środkiem do mycia naczyń, wypłukać i wysuszyć.
Naczynia nie nadają się do mycia w zmywarce!
Gotowanie:
- wszystkie produkty z serii M’tradition można stosować w piekarniku do
temperatury najwyżej 230°C . W wyższych temperaturach
następuje topnienie cyny. W razie przegrzania konieczne jest ponowne ocynowanie
naczynia <LI>sól należy dodawać dopiero po zagotowaniu się wody
<LI>nigdy nie przegrzewać pustego garnka lub patelni, gdyż może to
spowodować nieodwracalne uszkodzenie produktu <LI>gotować zawsze
z niską lub średnią mocą grzejną kuchenki <LI>z upływem czasu, w
razie częstego używania, kolor miedzi ulega zmianie – chodzi o normalne
zjawisko niemające żadnego wpływu na właściwości materiału <LI>w
razie gotowania na kuchence gazowej należy zapewnić, by płomień nie
wydobywał się poza dno garnka lub patelni
Konserwacja:
- w celu konserwacji naczyń Mauviel nigdy nie używać wybielaczy. Mogłoby
to spowodować nieodwracalne uszkodzenia <LI>w razie przypieczenia potrawy
do powierzchni wewnętrznej garnka, należy pozostawić ją do odmoczenia w
gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń <LI>w celu
przywrócenia błyszczącej, miedzianej powierzchni należy używać pasty do
czyszczenia miedzi"Copperbrill", aby uzyskać więcej informacji, proszę
<FONT color=#d02b00>kliknąć tutaj</FONT> <LI>miedziane
naczynia nie nadają się do zmywania w zmywarce! Środki do mycia naczyń w
zmywarkach są bardzo agresywne i wyraźnie skracają
żywotność naczyń