Produkt wykonany jest w oparciu o ponad stuletnie doświadczenia i
"savoir-faire”, seria M’tradition jest wcieleniem tradycji
i profesjonalizmu naczyń Mauviel. Produkt o charakterze ponadczasowym,
wykonany z najwyższej jakości materiału. M’tradition to wyjątkowe
naczynia, których wartość wzrasta z upływem lat.
Miedź jest materiałem o najlepszej przewodności cieplnej, jest ona
specjalnością firmy Mauviel. Dzięki temu seria M’tradition ceniona jest na
całym świecie ze względu na swoją jakość i ponadczasowy design.
Zalety miedzianych naczyń Mauviel M’tradition:
- naczynia wytwarzane są ręcznie, każda sztuka jest oryginałem
<LI>wysoka wydajność: miedź rozgrzewa się równomiernie i bardzo
szybko dzięki ekstremalnie wysokiej przewodności cieplnej, dlatego zapewnia
ona absolutną kontrolę nad procesem gotowania <LI>cynowana
warstwa wewnętrzna. Cynowanie wykonywane jest tradycyjną metodą, nie
galwanicznie. Powierzchnia naczyń jest polerowana <LI>świetna
odporność: grubość miedzi wynosi od 1,2 do 3,5 mm, brązowe i żeliwne
uchwyty przymocowane są za pomocą solidnych nitów miedzianych
<LI>naczynia miedziane nadają się do kuchenek gazowych, elektrycznych
i szklano-ceramicznych lub też do piekarników do 230°C . W
celu gotowania na płytach indukcyjnych należy używać oryginalnej podstawki
indukcyjnej, która jest do nabycia osobno <LI>wszystkie produkty Mauviel
wytwarzane są we Francji
Jak używać miedzianych naczyń Mauviel:
Przed pierwszym użyciem i każdorazowo po użyciu należy zmyć naczynia
gorącą wodą ze środkiem do mycia naczyń, wypłukać i wysuszyć.
Naczynia nie nadają się do mycia w zmywarce!
Gotowanie:
- wszystkie produkty z serii M’tradition można stosować w piekarniku do
temperatury najwyżej 230°C . W wyższych temperaturach
następuje topnienie cyny. W razie przegrzania konieczne jest ponowne ocynowanie
naczynia <LI>sól należy dodawać dopiero po zagotowaniu się wody
<LI>nigdy nie przegrzewać pustego garnka lub patelni, gdyż może to
spowodować nieodwracalne uszkodzenie produktu <LI>gotować zawsze
z niską lub średnią mocą grzejną kuchenki <LI>z upływem czasu, w
razie częstego używania, kolor miedzi ulega zmianie – jest to normalne
zjawisko niemające żadnego wpływu na właściwości materiału <LI>w
razie gotowania na kuchence gazowej należy zapewnić, by płomień nie
wydobywał się poza dno garnka lub patelni
Konserwacja:
- w celu konserwacji naczyń Mauviel nigdy nie należy używać wybielaczy.
Mogłoby to spowodować nieodwracalne uszkodzenia <LI>w razie
przypieczenia potrawy do powierzchni wewnętrznej garnka należy pozostawić go
do odmoczenia w gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń
<LI>w celu przywrócenia błyszczącej, miedzianej powierzchni należy
używać pasty do czyszczenia miedzi „Copperbrill“, aby uzyskać więcej
informacji, proszę <FONT color=#d02b00>kliknąć tutaj</FONT>
<LI>miedziane naczynia nie nadają się do zmywania w zmywarce! Środki do
mycia naczyń w zmywarkach są bardzo agresywne i wyraźnie skracają
żywotność naczyń