Dzięki klasycznej miedzianej misie do syropów Mauviel , bardzo cenionej we francuskiej kuchni, łatwo zamienią Państwo słodkie owoce w pyszne syropy, galaretki owocowe lub inne przetwory na bazie soków owocowych. Misa wykonana z kutej miedzi o grubości 2 mm dzięki tradycyjnej pracy ręcznej jest nie tylko niezastąpionym pomocnikiem podczas przygotowywania słodkich przysmaków, ale również piękną dekoracją do Państwa kuchni. Posiada zagięte krawędzie, co ułatwia pracę z przyrządzanymi przetworami.
Do największych zalet naczyń miedzianych należy wspaniałe przewodzenie ciepła . Dzięki temu w misie bardzo szybko i z łatwością można osiągnąć moment wrzenia, co wspiera naturalny proces tworzenia się pektyny w przetwarzanych owocach. Łatwiejszy staje się również proces studzenia zawartości misy. Wspomniane właściwości docenią Państwo również podczas bardziej zaawansowanych prac cukierniczych, w których koniecznością jest dobre wyczucie i pilnowanie dokładnych wartości temperatury. Na wewnętrznej stronie misy nie ma żadnych szczelin, bezpieczna powierzchnia pozwala na przetwarzanie również takich produktów z bardzo wysoką zawartością cukru, jak na przykład czekolada. Misa idealnie nadaje się do przygotowywania syropów, marmolad, karmelu, rozpuszczania czekolady, tarcia cukru i innych wysokocukrowych produktów.
Miedziana misa do syropów należy do serii naczyń wykonanych w całości z miedzi , przeznaczonych wyłącznie do przyrządzania potraw z wysoką zawartością cukru . Przy kontakcie powierzchni miedzianych naczyń z innymi produktami spożywczymi dochodzi bowiem do reakcji chemicznych, w wyniku których powstają niepożądane substancje – natomiast cukier zawarty w owocach i innych słodkich produktach spożywczych zapobiega wystąpieniu tych reakcji. Używanie miedzianych naczyń staje się w ten sposób nie tylko w pełni bezpieczne, ale dzięki znajomości „alchemii“ gotowania na słodko osiągną Państwo dodatkowo wspaniałe wyniki – niczym najlepsi francuscy cukiernicy.
Aby nadzwyczajne właściwości miedzianych naczyń można było wykorzystać również do przyrządzania innych przysmaków niż słodkie przetwory i wyroby cukiernicze, proponowane jest łatwe rozwiązanie: połączenie miedzi z innymi metalami . Strona wewnętrzna patelni, garnków, rondli i innych naczyń przeznaczonych do najróżniejszych celów pokryta jest warstwą cyny lub stali nierdzewnej.
w razie przypieczenia potrawy do powierzchni wewnętrznej należy pozostawić ją do odmoczenia w gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń <LI>z upływem czasu, w razie częstego używania, kolor miedzi ulega zmianie – chodzi o normalne zjawisko niemające żadnego wpływu na właściwości materiału <LI>w celu przywrócenia błyszczącej, miedzianej powierzchni należy używać pasty do czyszczenia miedzi „Copperbrill“, aby uzyskać więcej informacji, proszę <FONT color=#d02b00>kliknąć tutaj</FONT> <LI>miedziane naczynia nie nadają się do zmywania w zmywarce! Środki do mycia naczyń w zmywarkach są bardzo agresywne i wyraźnie skracają żywotność naczyń
Seria M’passion przeznaczona jest dla wszystkich smakoszy, którzy uwielbiają przyrządzanie deserów tak samo jak ich spożywanie. W tym miejscu znajdą Państwo szeroki asortyment produktów do przyrządzania deserów i czekoladowych specjałów. Są one wykonane z miedzi, stali nierdzewnej oraz aluminium. Seria Mauviel M’passion spełni pragnienia wymagających miłośników najlepszych deserów z całego świata.