Fondue wymyślili szwajcarscy pasterze alpejscy,
którzy żyli daleko od cywilizacji, jedząc tylko to, co
sami przygotowali – chleb i ser. Ciepłe serowe sosy
przygotowywali z jednego lub dwu rodzajów sera i wina
oraz nalewki z czereśni. Dopiero wiele później powstały
inne połączenia.
Do łatwego przygotowania fondue z
mięsem najlepiej nadaje się mięso z kurczaka
lub chude mięso wieprzowe. Należy pokroić go na
kostki i podsmażyć na oleju lub podgotować. Kawałki
mięsa następnie nabija się na widelce i macza w
rozpuszczonym serze lub różnych sosach.
Zawartość kompletu:
1× garnek na fondue ze stali nierdzewnej
1× pokrywa ze stali nierdzewnej zapobiegająca
pryskaniu
1× stojak chromowany
1× palnik
1× karuzela Akazie
6× miska ceramiczna biała
6× łyżka ze stali nierdzewnej na fondue z rączką
drewnianą
6× widelec ze stali nierdzewnej z rączką drewnianą