Japoński kamień do ostrzenia King Deluxe S-55 (HT-53) o gradacji 6000
Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.
Wysokiej jakości kamień ostrzący King Deluxe S-55 (HT-53) 6000 ** jest przeznaczony do końcowego wygładzania i polerowania ostrza. Materiałem w czystej postaci użytym do produkcji tych kamieni jest tritlenek diglinu Al<SUB>2</SUB>O<SUB>3</SUB> (korund). Kamień o wymiarach 185×62×15mm i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) **6000 , został osadzony na podstawie z tworzywa, wyposażonej w gumowe, antypoślizgowe stopki.
King to marka należąca do założonej w 1948 r. firmy **MATSUNAGA STONE CO., LTD. ** która specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju materiałów ściernych w tym kamieni do ostrzenia noży. Wysoka jakość oferowanych produktów sprawiła, że kamienie King są rozpoznawalne i wysoko cenione na całym świecie.
<H2>Ostrzenie noży:
1. Na kilka minut przed użyciem kamień należy namoczyć w wodzie. Podczas ostrzenia kamień powinien być cały czas mokry.
2. Ustaw kamień stabilnie na blacie. Można podłożyć pod kamień wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy, które będą zapobiegać przesuwaniu się kamienia. Nóż powinien być ułożony pod kątem 15–20 stopni względem kamienia.
3. W zależności od rodzaju ostrza:
- nóż ostrzony dwustronnie – należy ostrzyć jednakowo z obu stron
4. Po zakończeniu ostrzenia należy usunąć zadziory z krawędzi tnącej. W tym celu ustaw nóż prostopadle względem kamienia i utrzymując ten kąt, delikatnie przesuń wzdłuż całej krawędzi tnącej, raz z jednej, raz z drugiej strony ostrza.
Kamień po użyciu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Z czasem na powierzchni mogą pojawić się wgłębienia, które należy wyrównać np. za pomocą specjalnego kamienia do wyrównywania.