Noże kieszonkowe deejo charakteryzują się już w momencie zakupu wysoką ostrością , osiąganą dzięki ręcznemu szlifowaniu w procesie produkcyjnym. Podczas standardowego użytkowania w naturalny sposób dochodzi do ich tępienia. Aby maksymalnie wykorzystać potencjał noża, konieczna jest jego właściwa pielęgnacja. Do ostrzenia na bieżąco należy używać oryginalnej aluminiowej ostrzałki deejo , która jest nie tylko doskonale kompaktowa i ultralekka, ale przede wszystkim ustawiona pod właściwym kątem, gwarantującym idealne ostrzenie na miarę noży deejo.
Utrzymanie ostrza noża kieszonkowego w precyzyjnie naostrzonym stanie jeszcze nigdy nie było tak proste.
Kiedy w 2010 roku dwaj koledzy Luc Foin i Stepháne Lebeau wprowadzili na rynek pierwsze noże deejo, nawet nie podejrzewali, że to początek wielkiej historii.Prosty design, zaprojektowany pierwotnie z myślą o zapalonych turystach, stał się prawdziwym hitem. Pomysł, by zaoferować nóż kieszonkowy każdemu bez wyjątku, przyniósł nowe wersje i style. W sam raz na miarę klientów i ich największych pasji, po to, aby posiadanie i użytkowanie noża deejo nie było jedynie praktyczne, ale przede wszystkim przyjemne.