Producent | de Buyer |
Rodzaj produktu | Forma do pieczenia |
Seria | de Buyer Elastomoule® |
Materiał | Silikon |
K překladu | CZ AUTO-PRO |
Margin | A |
Profesjonalna forma silikonowa na 20 mini bułeczek canelé ⌀ 3,5 cm Elastomoule® nadaje się do przygotowania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny kształt z ostrymi krawędziami dla doskonałej prezentacji Twoich smakołyków. Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® francuskiej firmy de Buyer są absolutną czołówką na rynku. Zastosowanie specjalnego materiału – pianki silikonowej z zawartością pyłu metalowego sprawia, że formy posiadają ekstremalną przewodność cieplną, co przekłada się na doskonałe wyniki. Ciasto będzie równomiernie wypieczone, ze skarmelizowaną warstwą na całej powierzchni. Formy Elastomoule® odporne są na temperatury od –70 °C do +300 °C, dlatego nadają się zarówno do pieczenia, jak i do przechowywania ciast w zamrażalniku. Francuscy kucharze wykorzystują te formy do przygotowywania różnych przekąsek lub deserów – zarówno pieczonych, jak i niepieczonych. Formy nadają się do przygotowywania różnych kremów jajecznych, bitych pian, galaretek itp. Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® de Buyer – krótki opis: elastyczne i nieprzywierające, z pianki silikonowej zawierającej pył metalowy ekstremalnie szybkie przewodzenie ciepła dzięki mikropęcherzykom w materiale doskonała karmelizacja pieczonej zawartości opatentowany system nadaje się do pieczenia i zamrażania, wytrzymałość na temperatury od –70 °C do +300 °C profesjonalna jakość Sposób użycia form Elastomoule®: Przed pierwszym użyciem należy zmyć formę za pomocą wody mydlanej lub w zmywarce do naczyń. Tylko przed pierwszym użyciem wysmarować formę niewielką ilością oleju lub masła. Przy kolejnym pieczeniu nie będzie to już konieczne. W razie zastosowania formy w piekarniku należy ją umieszczać bezpośrednio na kratce, a nie na blasze. Kratka zapewni znacznie lepszą cyrkulację cieplną i bardziej równomierne wypieczenie zawartości formy. Kratkę lepiej umieścić w dolnej części piekarnika. Ustawienia temperatury dla pieczenia w formach silikonowych Elastomoule® są takie same jak dla zwykłych blaszanych form do pieczenia. Nie używać form w piekarniku z ustawionym trybem grillowania.Promieniowanie podczerwone może spowodować poważne uszkodzenie form. Formy można stosować w mikrofalówce. Nigdy nie umieszczać w piekarniku, jeżeli niektóre z wgłębień formy są puste! Puste miejsca należy wypełnić małą ilością oleju lub zasypać je mąką. Do pracy z formą nie używać noży lub innych ostrych przedmiotów. Forma zapewnia łatwe czyszczenie pod bieżącą wodą lub w zmywarce do naczyń. Francuska specjalność – ciasteczka Cannelés de Bordeaux, znane również pod nazwą cannelé Bordelais, są absolutnie magiczne. Małe ciasteczka o bogatym aromacie rumu i wanilii, ukrytym pod chrupiącą, karmelową skórką. Popularna receptura ciastek została opracowana ok. 300 lat temu przez nieznanego kucharza z Bordeaux. Od tych czasów receptura uległa ona różnym modyfikacjom. Lśniąca powierzchnia o zabarwieniu od ciemnobrązowego do czarnego, gorzko-słodki smak przy pierwszym kęsie, chrupiąca karmelowa skórka idealnie kontrastująca z delikatnym środkiem przesiąkniętym zapachem wanilii. Po kilku latach te małe ciasteczka znów zyskują na znaczeniu, a z czasem z pewnością będą rywalizować z Crème brûlée o najpopularniejszy deser karmelowy. Wypieka się je w specjalnych formach – czy to miedzianych z cynowanym wnętrzem, czy bardziej nowoczesnych silikonowych. Często podaje się je z koniakiem lub winem, jak to bywało na tradycyjnych francuskich degustacjach. Przepis na 12–16 ciastek, w zależności od wielkości formy 1/2 litra mleka 2 całe jaja 2 ubite żółtka 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 – 4 łyżki rumu 1 filiżanka mąki zwykłej 1 filiżanka cukru trzcinowego 2 łyżki masła masło do wysmarowania foremek cukier do wysypywania formy Przygotowanie: 1. Dzień wcześniej: zagotuj mleko z wanilią i masłem. 2. Po podgrzaniu trzeba wystudzić 3. Wymieszaj mąkę i cukier razem, następnie dodaj jajka i żółtka, dodaj całość do gorącej mieszanki waniliowej. 4. Delikatnie mieszamy do uzyskania płynnej i gładkiej masy, jak do naleśników, odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy rum. 5. Umieścić w lodówce na 24 godziny (maksymalnie 48 godzin). 6. Gdy będziesz gotowy do pieczenia Canele: rozgrzej piekarnik do 250°C. 7. Foremki trzeba obficie wysmarować masłem i posypać cukrem. 8. Wlać ciasto do foremek do wysokości 3/4 . 9. Foremki układamy na blasze do pieczenia, pieczemy w wysokiej temperaturze przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez 1 godzinę. (W zależności od piekarnika czas może się różnić) Na wierzchu będą miały brązową skórkę i w środku będą wilgotne. 10. Ostrożnie wyjmij je z foremek, gdy są jeszcze gorące. Pozostaw do ostygnięcia. 11. Podawany z herbatą lub kawą na śniadanie lub z lampką wina albo koniaku późnym popołudniem lub wieczorem. Smacznego !