Seria French Collection upamiętnia klasyczny paryski zabytek – wieżę Eiffla. Każde użycie tej patelni „Made in France” przypomni Państwu, jak znaczącą budowlą jest wieża Eiffla. Rękojeści mają ergonomiczny kształt, a biorąc pod uwagę ciężkość patelni, ułatwiają korzystanie z niej.
Mineral B Element to seria patelni stalowych francuskiej firmy de Buyer . Firma de Buyer jest uznawana na całym świecie, szczególnie w świecie profesjonalnych kucharzy, gdzie, ze względu na swe unikalne właściwości przy smażeniu mięsa czy warzyw, patelnie stalowe cieszą się ogromną popularnością. Wiele patelni Mineral B Element , przeznaczonych do użytku domowego, zostało dodatkowo uzupełnionych o warstwę wykończeniową na bazie wosku pszczelego w celu zapewnienia wyjątkowych właściwości nieprzywierających. Wosk zabezpiecza patelnie przed oksydacją i potęguje ich naturalne właściwości nieprzywierające, które dodatkowo poprawiają się po każdym kolejnym zastosowaniu. Patelnie nadają się do wszystkich typów kuchenek włącznie z kuchenkami indukcyjnymi. Patelnie stalowe Mineral B Element są w 100%naturalne , EKO logiczne i nadają się do recyklingu.
Patelnie Mineral B Element w skrócie:
Reakcja Maillarda:
Kiedy patelnia rozgrzeje się powyżej temperatury 140°C, naturalne soki zawarte w żywności szybko karmelizują się, a przygotowany pokarm zetnie się na powierzchni. Powstanie skorupa zabezpieczająca przed wysuszeniem potrawy wewnątrz. Wynikiem są dania o przypieczonej, chrupiącej skórce z delikatnym, płynnym wnętrzem. Patelnie idealne do opiekania mięsa, przygotowania chrupiących naleśników lub smacznych omletów.
Jak używać patelni Mineral B Element: Przed pierwszym użyciem: wypłukać patelnię wrzącą wodą i dobrze wysuszyć. Wlać na patelnię olej do wysokości ok. 1 mm i podgrzewać przez ok. 5 minut. Wylać olej i wytrzeć patelnię za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Im częściej patelnia będzie używana, tym lepsze będą efekty smażenia. Im bardziej czarna będzie powierzchnia wewnętrzna, tym lepsze będą właściwości nieprzywierające patelni. Patelni nie należy myć w zmywarce, gdyż spowodowałoby to utratę właściwości nieprzywierających oraz korozję.
Procedura smażenia: podgrzać patelnię z małą ilością oleju. Po dostatecznym rozgrzaniu szybko obsmażyć żywność z obu stron. Obniżyć temperaturę i dopiec w zależności od potrzeb.
Czynności po ukończeniu pracy: usunąć resztki jedzenia i opłukać patelnię we wrzącej wodzie. Następnie natychmiast wytrzeć ściereczką w celu zachowania właściwości patelni i uniknięcia ryzyka tworzenia się rdzy.
Czyszczenie i konserwacja: należy zastosować grubą sól morską (bez wody) – włożyć ją do patelni i podgrzewać w wysokiej temperaturze przez 1,5 min. Następnie wytrzeć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Gruba sól morska usunie przypieczone resztki i niepożądane zapachy. Następnie posmarować patelnię olejem i przechowywać w suchym miejscu.
UWAGA! Nigdy nie należy zostawiać patelni do odmoczenia. W razie przypalenia pokarmu patelnię należy wyczyścić za pomocą szorstkiej gąbki. Nie myć w zmywarce do naczyń!