Chiński nóż (tasak) to szeroki nóż, który nadaje się do wielu czynności w kuchni: można nim ciąć, siekać oraz rąbać cieńsze kości. Szerokim bokiem ostrza można miażdżyć czosnek lub imbir, a górnej krawędzi używać jak tłuczka do mięsa. Dodatkowo, ułatwia on zgarnianie składników z desek do krojenia.
Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez projektanta Ferdynanda Porsche i charakteryzują się niezwykłą formą, która oglądana z boku wygląda jak samo ostrze bez rękojeści. To jednak złudzenie: nóż jest tak zaprojektowany, że ostrze jest stopione z rączką w sposób niewidoczny, a rączka ma kształt trapezu . Wykonano ją ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301. Na miejscu łączenia znajduje się „perełka”, która zaznacza koniec uchwytu.
Zalety noży Type 301 CHROMA:
Jak pielęgnować noże japońskie?
Aby zobaczyć więcej produktów, usuń filtr