Idealna misa do ubijania białek. Miedziana powierzchnia wchodzi w reakcję z białkami w czasie ubijania i sprawia, że wytworzona piana jest znacznie stabilniejsza niż piana ubita w zwykłej misce. Okrągłe dno jest optymalne dla mieszania składników z przepisu. Do wyboru są dwie wersje mis – wersja z uchwytem z brązu dla większej stabilności lub wersja z pierścieniami z brązu do powieszenia. Do odkładania misy służy optymalna podstawka ze stali nierdzewnej, która jest do nabycia osobno.
Procedura:
Miedź wchodzi w reakcję z białkami i wydziela jony zabezpieczające białka przed przejściem w formę płynną. Białka ubite w naczyniu miedzianym są lekko żółtawe i bardziej stabilne w porównaniu z białkami ubitymi w naczyniu z innego materiału.
w razie przypieczenia potrawy do powierzchni wewnętrznej należy pozostawić ją do odmoczenia w gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń <LI>z upływem czasu, w razie częstego używania, kolor miedzi ulega zmianie – chodzi o normalne zjawisko niemające żadnego wpływu na właściwości materiału <LI>w celu przywrócenia błyszczącej, miedzianej powierzchni należy używać pasty do czyszczenia miedzi „Copperbrill“, aby uzyskać więcej informacji, proszę <FONT color=#d02b00>kliknąć tutaj</FONT> <LI>miedziane naczynia nie nadają się do zmywania w zmywarce! Środki do mycia naczyń w zmywarkach są bardzo agresywne i wyraźnie skracają żywotność naczyń